Tips og trix om laminat-, parket- eller vinylgulv

Når du skal have lagt nyt gulv, bør du starte med at se på, hvad gulvet skal kunne holde til. På denne måde sikrer du, at du får valgt den bedst mulige løsning, der således også holder længst, i hvert fald angående slitage. Du kan naturligvis altid lægge et nyt gulv, hvis du bare trænger til forandring, og har du gjort forarbejdet godt i første omgang, er du bedre klædt på fremover. Her kan du se vores fix det selv-film, der omhandler lægning af trægulv eller vinylgulv

Hvilken type gulv kan du vælge?
Der er rigtig mange gulvtyper at vælge imellem. Som gør det selv-projekt kan laminat-, træ-/parket- eller vinylgulve være gode muligheder, da de er relativt nemme at håndtere og behøver den samme slags forarbejde. Alle gulvtyperne er velegnede til at lægge gulvvarme under, så dit trædeunderlag kan blive lunt.

Skal du lægge gulv i et vådrum, skal du være opmærksom på, at de materialer, du har valgt, er beregnet hertil, da der er særlige krav på dette område.

Forarbejdet
Selve gulvkonstruktionen, hvor du skal lægge din gulvbeklædning på, skal du starte med at rengøre grundigt, så du ikke risikerer, at der ligger små sten, betonrester, skidt mv., som vil kunne danne en ujævnhed under dit gulv. Vælger du at lægge gulvvarme, er dette et kapitel for sig, som du kan se mere om her - se video og trin for trin guide til, hvordan du installerer gulvvarme. Når din gulvkonstruktion er færdig, skal du, hvis det er et betongulv, huske at lægge dampspærre ud først. Herefter kan du fortsætte med et gulvunderlag, hvis det anbefales af gulvproducenten. Gulvunderlaget kan alt efter tykkelse reducere på små ujævnheder, men vigtigst sikrer det en behagelig gangkomfort, virker støjdæmpende og let isolerende. 

Gulvtyper
Laminatgulv
Et laminatgulv er yderst slidstærkt, nemt at holde og egner sig til en hverdag i en travl familie.

Det er den nyeste og mest moderne teknologi, der anvendes, når naturens egne materialer skal kopieres til dit nye gulv. Du får et helt perfekt og super flot gulv, der til forveksling ligner naturens egne materialer enten som træ eller fliser.

Parketgulv/trægulv
Skal det være naturligt, og vil du gerne være helt tæt på naturens egne materialer, så er trægulve dit helt rigtige valg. Igennem den fine opbygning i naturens egne materialer vil du få det mest anvendte materiale til gulv.

Med et parket-/trægulv har du træets naturlige overflade, der aldrig vil føles helt koldt grundet den naturlige egenskab af varme fra træet. Med tiden vil gulvet tage en naturlig patina, og ønsker du dig tilbage til udgangspunktet kan det slibes og genetableres med ny overfladebehandling efter eget ønske.

Vinylgulv
Vinylgulvet er et meget populært gulv, da det også egner sig til brug i entreen, hvor der er stor trafik og også med vådt fodtøj. Vinylgulvet kan også være egnet til vådrum.

Vinylgulve er utrolig lette at holde, og sætter du pris på, at gulve skal være støjsvage, så er vinyl blandt de bedste alternativer på markedet. Netop den bløde overflade og meget kompakte opbygning sikrer, at gulvet absorberer trinlyd, så selve gangkomforten er meget høj og støjen er meget lav. Overfladen føles dejlig varm, så for bare fødder vil det være en fornøjelse.

Gulvlægning
Er gulvet lavet som elementer, der nemt sættes sammen ved hjælp af et click system, går arbejdet rigtig hurtigt. Til sådanne gulvtyper skal der ikke engang bruges lim. Det vigtigste er at sikre, du starter med at klikke de første elementer lige sammen, så du ikke risikerer at få bygget gulvet skævt, når du fortsætter. Samtidig skal du være opmærksom på, at samlingerne placeres forskudt, så dit gulv opnår højst mulig styrke.

Gulvlister
Når du har lagt dit gulv, skal du huske at lave en pæn afslutning med gulvlister. Mangler du et tip til at få monteret fodlisterne, så se med her i fix det selv-filmene om montering og fugning af fodpaneler.

Når alt således er på plads, så har du klaret et rigtig godt gør det selv-projekt.