Rullespartel på vægge

Spar tid på spartling af gipspladerne og brug rullespartel

Sådan bruger du rullespartel

Du kan sagtens selv fuldspartle en væg med rullespartel. Se filmen eller læs guiden og bliv klogere på processen, så du kan komme i mål med et flot resultat. Du kan også bruge materialelisten, så du har alt, hvad du skal bruge, når du går i gang.

Se også filmen klargøring af gipsvæg.

1: Påfør rullespartelmassen

Start med at røre godt rundt i rullespartelmassen med en træpind, så den er nemmere at arbejde med. Til at rullespartle skal du bruge en malerrulle med lang luv. Når du bruger nye malerruller, kan det tage nogle ture, før spartelmassen hænger ordentlig ved. Et godt tip er at fugte malerrullen med vand ved opstart – så hænger massen bedre ved.

Når du påfører rullespartlen på overfladen, er det vigtigt, at du går hurtigt fremad, da spartelmassen tørrer hurtigt. Vælg et overskueligt område at arbejde på ad gangen. For at gøre arbejdet lettere, kan du bruge et forlængerskaft til rullen.

Brug af rullespartel - påføring

2: Brug en bredspartel

Når du har påført spartelmassen, er det tid til at finde din bredspartel frem. Kør i lange bevægelser for at udglatte spartelmassen. Smid ikke den overskydende spartelmasse tilbage i spanden, da der kan være snavs i, som giver klumper og ujævnheder på væggen.

Når du skal spartle i hjørner, er det en god idé at tage lidt mere spartelmasse på rullen, da det er svært at komme helt ind i hjørnet. Glat overfladen så meget ud, som du kan og fortsæt i resten af rummet med den samme fremgangsmåde. Du skal ikke være bekymret over små streger og ujævnheder, da disse kan slibes væk.

Brug af rullespartel - bredspartel

3: Slibning

Når spartelmassen er tør, kan du slibe overfladen for at udglatte ujævnheder. Det nemmeste er at bruge slibebræt og forlængerskaft til slibning af de store overflader. Brug sandpapir i korn 120. Til hjørner eller andre svære områder, kan du bruge en slibeklods. Husk altid at bruge en maske, så du ikke indånder det støv, der kommer fra slibningen. Børst herefter så meget støv som muligt af væggen.

Brug af rullespartel - slibning

4: Påfør forankringsgrunder

Når du har børstet støvet af væggen, skal du bruge en forankringsgrunder. Forankringsgrunderen hjælper med at binde det resterende fine støv til overfladen og gør den klar til filt eller maling. Det er vigtigt at bruge forankringsgrunder, da en væg, der ikke har fået grunder, alt for hurtigt vil suge væsken ud af den vævklæber eller maling, du skal bruge efterfølgende.

Fordel forankringsgrunderen på overfladen i lange bevægelser. Du behøver ikke lave perfekte eller pæne baner - du skal blot sikre dig, at hele overfladen er godt dækket. Lad forankringsgrunderen tørre i den anviste tid. Nu er din væg klar til filt eller maling.

Så er det fixet.


Se også filmen sådan opsætter du glasfilt.

Brug af rullespartel - forankringsgrunder