Forspiring

At dyrke dine egne grøntsager, krydderier og blomster direkte fra frø er ikke kun utroligt tilfredsstillende – det kan også give en velsmagende og farverig belønning!

For at sikre, at din grøntsagsdyrkning bliver så frugtbar som mulig, kræver det noget forarbejde. At forspire, eller forkultivere, betyder ganske enkelt, at du starter med at lade frøene spire, inden de endeligt plantes ud på voksestedet. Dette gøres hovedsageligt med de planter, der har lang udviklingstid, så du kan nå at få et udbytte i løbet af sommeren. Forspiring foregår i første omgang i små potter indendørs, og med visse varianter kan man starte allerede i januar.

Når du forspirer, kan du således også gøre det løbende, så du kan have nye planter klar til udplantning, når der er plads i bedene. På den måde har du mulighed for at nå en ekstra høst af forskellige afgrøder eller prøve en ny sort.

Ved at dyrke dine egne grøntsager kan du stort set blive selvforsynende med dele af dit grøntsagsindtag i løbet af sommeren og også et stykke ind i efteråret. Det gør madlavningen både billigere, sjovere og mere velsmagende!

Forspiringskasse

Forspiring af kartofler

Er du vild med nye kartofler, kan du forspire læggekartofler i februar, så du er klar til at lægge dem i jorden, når jordtemperaturen er ca. 8°C. Der findes både tidlige og sene sorter, så her er det blot at beslutte sig for, hvilken sort man ønsker at prøve kræfter med. Når du har lagt kartoflerne i jorden, skal du ”hyppe dem” løbende, hvilket betyder, at du trækker/hakker jord op omkring kartoffelplanterne med et hakkejern, så der dannes en forhøjning af jord. Således kan du både fjerne ukrudt rundt planterne og undgå, at kartofler, der gror tæt på jordoverfladen, udsættes for sol. Bemærk, at kartofler ikke bør plantes i samme bed/jord år efter år, hvorfor du skal sikre dig at lave et sædskifte, hvor du veksler mellem de afgrøder, du planter, for at undgå sygdomme og skadedyrsangreb. Som hovedregel skal der gå minimum tre år mellem, du lægger kartofler i samme bed.

Har du ikke den store plads i bedet, kan du anvende en ”kartoffelpotte, hvor du let kan dyrke kartofler på terrassen eller altanen. Her kan du løbende høste spiseklare kartofler, mens de små vokser videre.

Forspiring af frø

 
Som nybegynder kan forspiring virke kompliceret, men du lærer hurtigt ved at prøve og finde dine måder at optimere dyrkningen på. Hvis noget skulle gå galt, har du fået ny viden og ved mere om, hvad du skal gøre (eller ikke gøre) til næste år. I denne beskrivelse hjælper vi dig på vej, så du får en god basisviden, inden du går i gang med din forspiring.

Det, du skal bruge for at komme i gang, er frø, så- og priklejord og små potter/minidrivhus.

 

Jord

Det optimale valg af jord til forspiring er så- og priklejord, fordi det er let gødet og ikke stresser frøet med for meget næring, så rødderne risikerer at blive brændt.

 

Dyrkningspotter

Små potter i plast er perfekte til forspiring, da de holder godt på fugten, og her kan du med fordel vælge et minidrivhus, hvor du evt. kan bruge en forstøver/sprayflaske til vanding, så du ikke overvander planterne. Når frøene er spiret, skal du huske at fjerne overdækning/låg, så der er god ventilation omkring planterne.

Sphagnumpotter er særligt gode til omplantning fra de små potter eller til forspiring af frø med kort dyrkningstid, som sås i f.eks. marts eller april. Fordelen ved sphagnumpotter er, at materialet nedbrydes naturligt i jorden, og derfor kan planterne udplantes direkte på deres endelige voksested, når tiden kommer.

 

Frø

At vælge hvad der skal dyrkes er sjovt, for man kan tage udgangspunkt i det, man selv synes er godt, flot eller spændende. Du kan i god tid begynde at tænke over, hvad der er til rådighed, hvad du gerne vil have, og hvad du har plads til, så du ved, hvad der skal til, når det er tid til indkøb af frø. Vi har et stort udvalg af frø, så det er bare at vælge og vrage!

På frøposerne er der angivet, hvornår og hvordan (såbredde og -dybde) frøene skal sås, så du opnår optimalt vækstpotentiale.

Produkter til brug ved forspiring

Tip!

Vælg ikke for mange forskellige slags frø første gang, du dyrker. Det kan nemt blive uoverskueligt med information om de forskellige sorters behov. Derfor er det bedre at begynde med at teste sig selv med lidt færre varianter og på den måde opbygge mere viden og erfaring.

Forspiringskasse

Sådan omplanter/udplanter du


Når en plante er kommet op af jorden og har fået sine første 2-4 bladpar, er det tid til at flytte den til en større potte. Dette kaldes omplantning/prikling. De første par blade er kimbladene, som forsvinder, når de rigtige blade vokser frem, og det er først, når de er vokset frem, at der skal omplantes.

Omplantningen foregår gradvist i flere omgange, indtil det endelig er tid til at udplante planten. Fordelen ved at omplante planten flere gange er, at det stimulerer rodudviklingen, hvilket giver stærkere planter.

Når risikoen for frost er ovre, er det tid til at flytte dine planter udenfor, men først bør du hærde dem. Det betyder, at de skal vænne sig til udeklimaet, hvilket bedst gøres ved at sætte planterne ud i korte perioder, der gradvist øges over en periode på en uges tid. Herefter er de klar til at blive plantet ud.

Sådan forspirer du

Trin for trin

  • Fyld dyrkningspotter med så- og priklejord, tryk jorden let og lad der være plads til at efterfylde med ½-1 cm jord, når frøet er sået i potten.
     
  • Store frø sås enkeltvist, og du kan også så 2-4 i en potte og derefter plante dem om (prikle), så de står enkeltvist, hvis alle frøene spirer. Små frø, der skal spredes (bredsåning) som f.eks. basilikum og andre krydderurter, skal i stedet drysses i et jævnt lag på overfladen af jorden.
     
  • Brug gerne en forstøver til at vande med, så jorden blot holdes fugtig, eller vand så planterne suger vandet nedefra. Dæk potterne til med plastik eller brug et minidrivhus med plastiklåg.
     
  • Frøene spirer bedst ved stuetemperatur, og de har normalt brug for meget lys. Placer derfor gerne dine planter i vindueskarmen.
     
  • Vær forsigtig med vandingen - jorden må hverken være for våd eller for tør. Låget til minidrivhuset skal nogle gange fjernes for at ventilere, hvis der dannes kondens. På den måde undgår du, at miljøet indenfor bliver for fugtigt, og at frøene risikerer at rådne.

Grafik med spirende blade