Byg dit eget foderbræt

Med et foderbræt til egern kan du følge med i egernets liv og lægge mad ud til det. Når du lægger nødder i kassen til egernet, vil egernet selv finde vej til kassen og åbne låget, og du kan se det nyde et måltid på foderbrættet.

Se vores illustrationsvideo for, hvordan du bygger et foderbræt.

 

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

Trin 1

Sav to stykker af bræddet i længderne 23 og 25 cm.

Byg dit eget foderbræt - trin 1 | jem & fix

Trin 2

Tag de to stykker træ, der er 25 cm og 23 cm. Brug et spadebor eller en hulsav til at lave et hul med en diameter på 2-3 cm i det længste stykke træ.

Sav hjørnerne af begge brædder. Du skal kun save hjørner af i den ene ende. I stykket, hvor der er savet et hul, skal hjørnerne saves af i den ende, hvor hullet er. Hjørnerne skal saves af i en 45 graders vinkel. Det gøres nemmest ved at måle 20 mm fra hjørnet i begge retninger og trække en streg mellem mærker og save hjørnet af, som vist på tegningen herunder. 

Byg dit eget foderbræt - trin 2 | jem & fix

Trin 3

Søm de to brædder sammen i en vinkel på 90 grader, som vist på tegningen.

Byg dit eget foderbræt - trin 3 | jem & fix

Trin 4

Sav brættet på 22 cm ud til foderbrættets sider. Brættet skal saves på skrå. Det gøres nemmest ved at afsætte et mærke 10 cm fra den ene endeflade på den ene side af brættet og 12 cm fra samme endeflade på den anden side af brættet.

Byg dit eget foderbræt - trin 4 | jem & fix

Trin 5

Siderne skal sættes fast på foderbrættet med otte søm, som vist på billedet.

Byg dit eget foderbræt - trin 5 | jem & fix

Trin 6

Skru herefter plexiglasset på med de fire skruer. For at undgå at glasset knækker, skal der bores huller i glasset, inden skruerne skrues i. Dette gøres med et bor, der er tykkere end skruen men mindre end skruens hoved.

Byg dit eget foderbræt - trin 6 | jem & fix

Trin 7

Brættet på 12,5 cm skal være foderbrættets låg. Sav en vinkel på ca. 15 grader i den ene ende af brættet. Skær ned hvor den stiplede linje er, så enden bliver parallel med den lige gule streg. Dette gøres ved at måle 5 mm ned langs siden på brættet, trække en linje op til hjørnet og skære hjørnet væk, som vist på billedet.

Byg dit eget foderbræt - trin 7 | jem & fix

Trin 8

Sæt låget fast ved at skrue hængslet fast på låget først. Læg derefter låget på plads og skru hængslet fast på foderbrættet. Sørg for at hængslet sidder lidt løst, og at låget ikke sidder i spænd. Det skal kunne åbnes af et lille dyr.

Ret små fejl og savmærker med sandpapiret.

Og så er foderbrættet klar til at blive fyldt og sat op.

Byg dit eget foderbræt - trin 8 | jem & fix