Opsætning af loftlem

Tag et kig på denne video og se hvordan en loftlem monteres

Kapitler

Dette skal du bruge

Når du opsætter en loftlem

Skil ramme ad

Skru rammen løs inden du starter

Forbered

Forbered hullet i loftet

Indsætning af ramme

Sæt rammen i hullet

Tip!

Karmskruer

I vinkel

Tjek om rammen er i vinkel

Fastgøre

Fastgør rammen til loftet

Fastgøre

Fastgør lemmen

Tilpasning

Tilpasning af trappen

Gerigter

Opsætning af gerigter

Se hvordan du opsætter en ny loftlem

En loftlem/lofttrappe er praktisk og fylder ikke meget. Tag et kig på denne video eller følg denne guide trin for trin og se, hvordan den monteres.

Trin 1

Hullet, hvor loftlemmen skal monteres, skal være 1 cm større end selve loftlemmen. Start med at skille loftlemmen ad, så rammen er løs. Husk at holde skruerne samlet, så de ikke bliver væk.

Trin 2

Forbered opsætningen af loftlemmen ved at montere små klodser til at lægge rammen på. Start med at bore for, så du ikke risikerer at træet i loftet flækker, når klodsen skrues fast. Skru klodserne lidt løst på, så de kan drejes væk – og rammen kan monteres. Skruehullerne bliver til sidst dækket af inddækningslisten.

Trin 3

Når rammen ligger på klodserne kan den justeres med den centimeter, der skal være hele vejen rundt.

Tip! Karmskruen der bruges her er 7,5 mm tyk. Hullet skal laves lidt mindre – i dette tilfælde på 6 mm, da det er i træ. Skruen laver selv et gevind i begge emner, når den skrues i og låser afstanden mellem de to emner. Det er en god, stærk skrue at montere loftlemmen med.

Læg en klods i mellemrummet, så du er sikker på, rammen holder afstanden hele vejen rundt med 1 cm. Samtidig bruger du vinklen til at sikre, at rammen holder sine vinkelrette hjørner.

Brug 6 mm bor og lav 3 huller i hver side og et i hver ende. Skru karmskruerne i stille og roligt, der skal ikke presses hårdt, da skruen selv laver sit gevind. Så sidder rammen, hvor den skal.

Trin 4

Så skal loftlemmen i. Det er naturligvis nemmest, hvis man er to. Men når de to skruer, der styrer lemmen på plads, er monteret, er det nemt.

Tip! Når du spænder møtrikkerne, så sørg for at leddet kan bevæge sig. En dråbe olie vil også være helt ok til sidst.

Trin 5

Trappen er som regel altid for lang og skal derfor tilpasses. Fold de to første led ud, og mål fra andet led ned til gulvet i ret linje. Målet skal tages både på forside og bagside af trappen, da snittet skal være skråt. Afmærk målene på trappens nederste led. Ender det med at man skal save hvor der er et trin, kan man i stedet justere stigens placering, inden den måles og saves til.

Trin 6

Så skal der inddækningslister på. Inden bør mellemrummet fyldes op med glasuld, der skubbes op med en spartel, for at undgå en iskold overflade ud mod rammen, der kan resultere i kondens og jordslag på rammen. Fjern klodserne, så der er plads til montere inddækningslisterne, og tjek lige loftlemmen er helt ok ved at lukke den med det medfølgende håndtag.

Marker enkelte hjælpestreger så der er noget at styre efter og sæt evt. en enkelt stift i listen, så den lige kan rettes til. Herefter er det bare at færdigmontere alle listerne.

Så er det fixet!