Byg dit eget insekthus

Biodiversiteten er truet i Danmark, men ved at lave et insekthus med naturmaterialer kan du hjælpe. Insekthuset fyldes med redemateriale og giver insekter mulighed for at bo i områder, hvor mennesket har fjernet deres levesteder som væltede træer og grenbunker.

Børn og sikkerhed

Den voksne bør afgøre om barnet er egnet til at benytte el-værktøj. Ønsker man en mindre svær byggeopgave, kan den voksne på forhånd save træet ud med en kapsav eller lignende.

Et godt tip

Insekthuset kan bygges med simpelt værktøj, og det er let at opdele opgaven i to processer: Selve byggeopgaven og indsamling og forarbejdning af redemateriale.
Forarbejdning og indsamling af redemateriale kan gøres til en aktivitet i sig selv, hvis man skal en tur i skoven efter grene, grankogler, mos osv. Her kan de mindste børn hjælpe til, mens de større børn bedre kan hjælpe med at bygge.
Vi har valgt at bruge bøgegrene, gran, fyrrekogler og bambus i dette insekthus.

1: Forbered træstykkerne

Sav den høvlede forskalling ud, så du har materiale til bund, sider og krydset i midten.

  • Bunden består af tre stykker på 28,5 cm
  • Siderne består af fire stykke på 26,2 cm
  • Krydset består af to stykker på 24 cm

Byg dit eget insekthus - trin 1 | jem & fix

2: Lav kassens ramme

Kassen skal være kvadratisk. Derfor skal træstykkerne sættes sammen, så hvert nyt træstykke, der bankes på, lapper over endestykket på det træstykke, der lige er blevet monteret. Gør dette hele vejen rundt.

Brug hammeren og søm/dykkere til at sætte de fire sider (26,2 cm) sammen. Det kan være en god idé at spænde træet fast med en skruetvinge, så du har hænderne fri til at holde om hammer og søm. Sæt sømmene cirka 1 cm fra kanten. Kommer sømmet for tæt på endetræet, er der risiko for at træet flækker

Byg dit eget insekthus - trin 2 | jem & fix

3: Sæt bagbeklædning på

Tag de tre stykker (28,5 cm), der skal bruges til bagsiden. Brug hammer og søm til at fastgøre dem til rammen. Pas igen på, at du ikke sømmer for tæt på siderne.

Byg dit eget insekthus - trin 4 | jem & fix

4: Lav de fire rum i insekthuset

Nu skal du lave krydset i midten. Der skal saves et indhak midt på træstykkerne, så de kan skubbes sammen vinkelret på hinanden.

Tag de to stykker (24 cm) træ, find midten af træet, og tegn en midterlinje. Næste skridt er at markere det træ, der skal væk. Brug et andet stykke træ, hvor du placerer endetræet på de to "krydsstykker", og tegn streger som vist på tegningen. Sørg for, at endetræet rækker lige langt ud på de to "krydsstykker".

Den optegnede markering skal nu fjernes på begge stykker træ ved at save ned langs den linje, du har tegnet.

Byg dit eget insekthus - trin 5 del 1 | jem & fix

5: Nu skal træstykkerne samles

Brug stemmejernet til at fjerne træet, og saml de to stykker til et kryds. Hvis samlingen ikke passer, kan du fjerne mere træ. Pas på med de skarpe redskaber.

Byg dit eget insekthus - trin 6 | jem & fix

6: Indsæt krydset

Placér krydset inde i "kassen", og gør det fast med hammer og søm på alle fire sider.

Byg dit eget insekthus - trin 7 | jem & fix

7: Hængeblik til ophæng

Skru hængeblikket fast på bagsidens kant. Insekthuset kommer til at hænge i hjørnet og vil se ud som en "ruder" i et kortspil. Derfor skal du sætte hængeblikket i en ca. 45 graders vinkel.

Byg dit eget insekthus - trin 9 | jem & fix

8: Fyld insekthuset med redemateriale

Så skal der fyldes redemateriale i insekthuset. Her i eksemplet er der brugt bambuspinde, bøgegrene og gran-/fyrrekogler. Grenene afkortes med grensaks, ørnenæb eller sav. Materialet skal have en længde på 9 cm, og resultatet bliver flottest, hvis det er nogenlunde lige langt. Brug helst tørre redematerialer.

Sørg for at proppe redematerialet ned i kassen, så det sidder i spænd og ikke falder ud, når du hænger insekthotellet op.

Byg dit eget insekthus - trin 10 | jem & fix

9: Nu er insekthuset klar til brug

Tillykke, du har nu bygget et insekthus!

Hæng det op på en sydvendt væg eller anden flade, hvor der er læ. Insekthuset er solidt og kan holde i mange år. Du kan udskifte redematerialet efter behov, men gør det KUN, efter du har sikret dig, at der ikke gemmer sig insekter eller bier i kassen.

Byg dit eget insekthus - trin 11 | jem & fix