Byg dit eget insekthus

Biodiversiteten er desværre truet i Danmark, men med dette insekthus kan du hjælpe den tilbage. Insekthuset fyldes med redematerialer og giver insekter mulighed for at bo i områder, hvor mennesket har fjernet væltede træer, grenbunker o.l. Naturmaterialer under nedbrydning har aldrig set så elegant ud som med dette kvadratiske insekthus.

Børn og sikkerhed

Den voksne bør afgøre om barnet er egnet til at benytte el-værktøj. Ønsker man en mindre svær byggeopgave, kan den voksne på forhånd save træet ud med en kapsav eller lignende.

Et godt tip

Insekthuset kan bygges med relativt enkelt værktøj, og det er let at opdele opgaven i to processer: Selve byggeopgaven og indsamling og forarbejdning af "redemateriale". Forarbejdning og indsamling af "redemateriale" kan derfor let gøres til en aktivitet i sig selv, især hvis man bor i byer eller lignende steder uden adgang til grene, grankogler, mos, bambuspinde, hårdt træ osv. og man må tage en tur i skoven. Her kan de mindste børn hjælpe til, mens de større børn bedre kan hjælpe med at bygge.

Vi har valgt at bruge bøgegrene, gran, fyrrekogler og bambus i dette insekthus.

Trin 1

Sav den høvlede forskalling ud, så du har materiale til bund, sider og krydset i midten.

  • Bunden består af tre stykker på 28,5 cm
  • Siderne består af fire stykke på 26,2 cm
  • Krydset består af to stykker på 24 cm

Byg dit eget insekthus - trin 1 | jem & fix

Trin 2

Kassen skal blive kvadratisk. Derfor skal træstykkerne sættes sammen, så hvert nyt træstykke, der bankes på, lapper over endestykket på det træstykke, der lige er blevet monteret. Gør det dette hele vejen rundt.

Brug hammeren og dykkersøm til at sætte de fire sider (26,2 cm) sammen. Det kan være en god idé at spænde træet fast med en skruetvinge, så du har hænderne fri til at holde om hammer og søm. Sæt sømmene cirka 1 cm fra kanten. Kommer sømmet for tæt på endetræet, er der risiko for at træet flækker.

Byg dit eget insekthus - trin 2 | jem & fix

Trin 3

Fortsæt med at arbejde dig rundt i urets retning og fastgør siderne stykke for stykke, indtil du har en kvadratisk firkantet ramme.

Byg dit eget insekthus - trin 3 | jem & fix

Trin 4

Tag de tre stykker (28,5 cm), der skal bruges til bagsiden. Brug hammer og søm til at fastgøre dem til rammen. Pas igen på, at du ikke sømmer for tæt på siderne.

Byg dit eget insekthus - trin 4 | jem & fix

Trin 5 - del 1

Nu skal du lave krydset i midten. Der skal saves et indhak midt på træstykkerne, så de kan skubbes sammen vinkelret på hinanden.

Tag de to stykker (24 cm) træ, find midten af træet, og tegn en midterlinje. Næste skridt er at markere det træ, der skal væk. Brug et andet stykke træ, hvor du placerer endetræet på de to "krydsstykker", og tegn streger som vist på tegningen. Sørg for, at endetræet rækker lige langt ud på de to "krydsstykker".

Byg dit eget insekthus - trin 5 del 1 | jem & fix

Trin 5 - del 2

Denne optegnede markering skal nu fjernes på begge stykker træ, ved at save ned langs den linje du har tegnet.

Byg dit eget insekthus - trin 5 del 2 | jem & fix

Trin 6

Brug stemmejernet til at fjerne træet. Rens op med hobbykniv og stemmejern, og saml de to stykker til et kryds. Hvis samlingen ikke passer, kan du fjerne mere træ. Pas på med de skarpe redskaber.

Byg dit eget insekthus - trin 6 | jem & fix

Trin 7

Placér krydset inde i "kassen", og gør det fast med hammer og søm på alle fire sider.

Byg dit eget insekthus - trin 7 | jem & fix

Trin 8

Den høvlede side af træet har en "fas". Det betyder, at kanterne er afrundede. For at få et ensartet udtryk, kan du afrunde endetræet med sandpapir, så insekthuset får en fas hele vejen rundt.

Byg dit eget insekthus - trin 8 | jem & fix

Trin 9

Skru hængeblikket fast på bagsidens kant. Insekthuset kommer til at hænge i hjørnet og vil se ud som en "ruder" i et kortspil. Derfor skal du sætte hængeblikket i en ca. 45 graders vinkel.

Byg dit eget insekthus - trin 9 | jem & fix

Trin 10

Så skal der fyldes redemateriale i insekthuset. Her i eksemplet er der brugt bambuspinde, bøgegrene og gran-/fyrrekogler. Grenene afkortes med grensaks, ørnenæb eller sav. Materialet skal have en længde på 9 cm, og resultatet bliver flottest, hvis det er nogenlunde lige langt. Brug helst tørre redematerialer.

Sørg for at proppe redematerialet ned i kassen, så det sidder i spænd og ikke falder ud, når du hænger insekthotellet op.

Byg dit eget insekthus - trin 10 | jem & fix

Trin 11

Tillykke, du har nu bygget et insekthus! Hæng det op på en sydvendt væg eller anden flade, hvor der er læ. Insekthuset er solidt og kan holde i mange år. Du kan udskifte redematerialet efter behov, men gør det KUN, efter du har sikret dig, at der ikke gemmer sig insekter eller bier i kassen.

Byg dit eget insekthus - trin 11 | jem & fix

Filmen er lavet i samarbejde med Frederik Hessellund fra KFUM-Spejderne i Danmark. Frederik har været KFUM-Spejder i 15 år og er tilknyttet Aalborg Distrikt.