Byg dit eget foderbræt

Med et foderbræt til egern kan du følge med i egernets liv og lægge mad ud til det. Når du lægger nødder i kassen til egernet, vil egernet selv finde vej til kassen og åbne låget, og du kan se det nyde et måltid på foderbrættet.

Børn og sikkerhed

Den voksne bør afgøre om barnet er egnet til at benytte el-værktøj. Ønsker man en mindre svær byggeopgave, kan den voksne på forhånd save træet ud med en kapsav eller lignende.

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

1: Sav brættet til og lav hul

Sav to stykker træ i længderne 23 og 25 cm. Brug et spadebor eller en hulsav til at lave et hul med en diameter på 2-3 cm i det længste stykke træ.

Byg dit eget foderbræt - trin 1 | jem & fix

2: Sav hjørnerne af

Sav hjørnerne af begge brædder. Du skal kun save hjørner af i den ene ende. I det stykke, hvor der er savet et hul, skal hjørnerne saves af i den ende, hvor hullet er. Hjørnerne skal saves af i vinkel på 45 grader. Det gøres nemmest ved at måle 20 mm fra hjørnet i begge retninger, trække en streg mellem mærker og save hjørnet af. 

Byg dit eget foderbræt - trin 2 | jem & fix

3: Søm brædderne sammen

Søm de to brædder sammen i en vinkel på 90 grader.

Byg dit eget foderbræt - trin 3 | jem & fix

4: Lav foderbrættets sider

Sav et bræt på 22 cm til foderbrættets sider. Brættet saves på skrå ved at afsætte et mærke 10 cm fra den ene endeflade på den ene side af brættet og 12 cm fra samme endeflade på den anden side af brættet.

Siderne sættes nu fast på foderbrættet med otte søm.

Byg dit eget foderbræt - trin 4 | jem & fix

5: Montér plexiglas

Skru plexiglasset på med de fire skruer. For at undgå at glasset knækker, skal der bores huller i glasset, inden skruerne skrues i. Dette gøres med et bor, der er tykkere end skruen men mindre end skruens hoved.

Byg dit eget foderbræt - trin 6 | jem & fix

6: Lav foderbrættets låg

Brættet på 12,5 cm skal være foderbrættets låg. Sav en vinkel på ca. 15 grader i den ene ende af brættet. Skær ned hvor den stiplede linje er, så enden bliver parallel med den lige gule streg. Dette gøres ved at måle 5 mm ned langs siden på brættet, trække en linje op til hjørnet og skære hjørnet væk, som vist på billedet.

Byg dit eget foderbræt - trin 7 | jem & fix

7: Sæt låget fast

Sæt låget fast ved at skrue hængslet fast på låget først. Læg derefter låget på plads og skru hængslet fast på foderbrættet. Sørg for at hængslet sidder lidt løst, og at låget ikke sidder i spænd. Det skal kunne åbnes af et lille dyr.

Ret små fejl og savmærker med sandpapiret.

Og så er foderbrættet klar til at blive fyldt og sat op.

Byg dit eget foderbræt - trin 8 | jem & fix