Byg din egen vandkikkert

Den er ikke så køn, men den giver adgang til at se en vidunderlig flot verden under vandet. Vandkikkerten virker som et par dykkerbriller og bryder vandoverfladen, så du kan se livet på det lave vand. I denne video viser vi dig, hvordan du kan bygge din helt egen vandkikkert.

Børn og sikkerhed

Du skal altid benytte gummihandsker, når du arbejder med silikone og arbejdet skal foregå udendørs eller i et godt ventileret rum. Læs instruktionen på silikonen. Den voksne bør afgøre, om barnet kan arbejde med el-værktøj. Ellers kan den voksne skære plexiglasset ud på forhånd.

Husk! Mindre børn må aldrig være alene ved vandet og bruge vandkikkerten uden opsyn.

Et godt tip

Det er lettest at få et flot resultat i plexiglas, hvis man skærer det ud med maskiner, eksempelvis en fintandet dyksav på skinne.

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

1: Tilpas plexiglaspladen

Start med at save plexiglaspladen ud. Man kan skære med håndværktøj, men det er et vanskeligt arbejde. Du får et godt resultat ved at bruge en dyksav med fintandet tværsnits-klinge. Du kan også bruge rundsav eller bordrundsav.

Hvis du har en grovere klinge (mindre end 48 tænder på skiven), kan du sætte malertape, hvor du skal skære. Det forhindrer, at pladen flosser op.

Plexiglas kommer i en indpakning af blåt plastfolie. Lad det sidde mens du arbejder med pladen for at undgå ridser. Opmål indersiden af malerspanden. Skær en plade plexiglas ud, som er 0,5 cm mindre til hver side end spandens indre bund. Når du lægger pladen på spandens bund, skal der være 0,5 cm til hver side.

Byg din egen vandkikkert - trin 1 | jem & fix

2: Lav huller i spandene

Tag de to spande. Den ene spand skal være under vandet. Den anden skal give skygge. Tag spandenes hanke af.

Derefter skal du skære bunden ud på de to spande. Den ene, som skal være under vandet, skal du være omhyggelig med at efterlade en kant på ca. 2 cm hele vejen rundt. Den anden skærer du et hul, hvor du kan stikke ansigtet ned i.

Malerspandene er svære at skære i. Sørg for at sætte spanden på et underlag (et stykke træ, en slagbænk eller et bord, som kan tåle ridser), og skær igennem plastikken og ned på underlaget. Hvis spanden ikke er understøttet af et underlag, risikerer plastikken at revne.

Byg din egen vandkikkert - trin 2 | jem & fix

3: Bor huller i plexiglasplade og spand

Tag plexiglasset og bor seks huller. Plexiglas er et skrøbeligt materiale. Du kan både risikere, at det flækker og flosser op, så her skal du være forsigtig. Bor for, med et bor der er lidt større end diameteren på de skruer, du skal bruge, her bruges der Ø: 5 mm. Benyt et metalbor, bor med høj hastighed og pres kun blidt. Sørg for at bore ned i et underlag, så glasset altid er understøttet.

Bor tilsvarende huller i plastikspanden.

Byg din egen vandkikkert - trin 3 | jem & fix

4: Påfør silikone

Fjern det beskyttende plastikfolie fra plexiglasset. Påfør godt med silikone langs kanten. På den måde sikrer du, at der ikke kan komme vand igennem din vandkikkert.

Silikone holdes flydende af eddikesyre. Derfor skal du bruge handsker, og arbejdet skal foregå udendørs. Læs anvisningen på produktet.

Byg din egen vandkikkert - trin 4 | jem & fix

5: Fastgør plexiglaspladen

Pres glasset fast på indersiden af spanden. Massér silikonen godt fast. Sæt maskinskruer i og spænd dem lidt med bolte, så der er et blidt pres på plexiglaspladen.

Byg din egen vandkikkert - trin 5 | jem & fix

6: Kanter skal tætnes

Læg en silikonefuge i kanten mellem plexiglas og plastspand, både på indersiden og ydersiden af spanden. Du kan glatte den med en lille træpind.

Lad fugerne tørre så længe, som der står på silikonen. Du kan teste om spanden holder vand, ved at dyppe den i en balje. Hvis den er utæt, kan du tætne fugen med ekstra silikone, hvor der trænger vand igennem.

Byg din egen vandkikkert - trin 6 | jem & fix

7: Sæt spandene sammen

Brug gaffatape til at samle de to spande ved at sætte den ene på hovedet på den anden og lægge godt med tape omkring. Det er ikke meningen, at tapesamlingen skal under vandet, men brug gerne en vandafvisende tape for en sikkerheds skyld. Læg også gaffatape rundt om det hul, du skal kigge igennem, for at afdække de skarpe kanter, så du ikke skærer dig, når du kigger i din vandkikkert.

Byg din egen vandkikkert - trin 7 | jem & fix

8: Vandkikkerten er klar til brug

Tillykke, du har nu bygget en vandkikkert! Tag den med ud til havet eller en sø, og se på den spændende verden under vandet.

Byg din egen vandkikkert - trin 8 | jem & fix