Byg din egen stol til stranden eller teltturen

Er du klar til stranden eller teltturen? Her kan du se, hvordan du bygger en flot gør det selv-stol.

Med en stol kan du nemt finde dig et behageligt sted at sidde, lige meget hvor du befinder dig: ved bålet om aftenen eller på stranden om dagen. Den er let, den sparer plads, og den kan løfte dig ca. 10 cm over hvilket som helst underlag.

Børn og sikkerhed

Den voksne bør afgøre, om barnet er egnet til at benytte el-værktøj. Ønsker man en lettere byggeopgave for barnet, kan man på forhånd save træet ud med en kapsav eller lignende.

 

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

1: Sav træstykkerne til stolen

Fokusér på vinklerne.

Det er ikke svært at save fodlisten ud (otte stykker på hver 33 cm). Brug tommestokken til at måle med.

Stykkerne til stolens ryg skal skæres i en vinkel på 40 grader. Du kan måle dig frem ved at sætte et mærke 65,8 cm fra enden på den ene side af træet og 70 cm fra enden på den anden side. Hvis du trækker en streg mellem disse to punkter, får du en vinkel på ca. 40 grader. 

Vores sidestykker skal have en vinkel på ca. 63-64 grader. Det får du ved at sætte et mærke 43 cm fra træets ende og et mærke på den anden side, som du sætter 53 cm fra træets ende. 

Hvis du har en vinkelmåler, kan du gøre hele processen noget nemmere.

Byg din egen strandstol - trin 1 | jem & fix

2: Montér første liste på stolens ryg

Start med at lave ryggen. Læg de to rygstykker på et bord, og læg den første fodliste ovenpå. Sørg for at kanterne flugter, så stolen bliver præcis 33 cm bred. Søm fodlisten i to cm fra rygstykkets ende.

Byg din egen strandstol - trin 2 | jem & fix

3: Montér resten af listerne

Nu er den ene side af ryggen sat fast og er præcis 33 cm. Nu skal du sømme selve rygstykket i. Start med den øverste fodliste. Den skal flugte med forskallingens kant. Derefter sætter du de resterende tre stykker fodliste på. Giv dem et mellemrum på 14 mm. Du kan bruge en fodliste som målepind, og du er fri for at bruge tommestokken.

Byg din egen strandstol - trin 3 | jem & fix

4: Færdiggør ryggen til stolen

Vend rygstykket om. Nu skal du sætte den sidste fodliste på. Denne fodliste kommer til at regulere hvilken vinkel, der skal være mellem din ryg og dit sæde. Det er mest behageligt, hvis der er en afstand på 7 cm.

Mål fra oversiden af den nederste fodliste altså den, der sidder 2 cm fra jorden. Der skal være 7 cm mellem de to fodlister.

Nu er ryggen færdig.

Byg din egen strandstol - trin 4 | jem & fix

5: Montér første liste på sædet

Nu skal sidestykket sættes sammen. Start med at placere den bagerste fodliste. Den skal være 29 cm fra endestykket. 

Sidestykket skal kunne pakkes ind i rygstykket. Derfor skal fodlisternes kant ikke flugte med forskallingens kant. Der skal være en afstand på 2,5 cm eller lidt over.

Byg din egen strandstol - trin 5 | jem & fix

6: Færdiggør sædet

Når du har sat den bagerste fodliste på, så fortsætter du med resten. Igen skal du lave 14 mm afstand mellem fodlisterne. Det gør ikke noget, at der kommer en lille smule overlap på den sidste fodliste. Det beskytter anklerne, når man sidder i den.

Byg din egen strandstol - trin 6 | jem & fix

7: Stolen er klar til brug

Saml stolen sådan her, og nu er den klar til afslapning, når du er på tur.

Byg din egen strandstol - trin 7 | jem & fix