Byg din egen sæbekassebil

Om du er barn eller voksen, så er det megasejt at bygge sin egen sæbekassebil. Med en sæbekassebil kan I køre ræs på villavejen og dyste imod vennerne eller forældrene. Det er ikke kun et bræt med fire hjul, men et minikøretøj som du kan male, dekorere og sætte dit eget personlige præg på.

Se en illustrationsvideo for hvordan du bygger din egen sæbekassebil.

 

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

Trin 1

Der er en del træ, som skal skæres ud. Derfor deler vi udskæringerne op i to portioner. Den del, hvor der er et lige snit, og den del, hvor vi skal skære i vinkler. Lad os starte med de lige snit.

Der er seks små udskæringer, hvor der ikke er skrevet mål på. De er 10 cm lange. Der er også nogle stykker, hvor der skal bores hul i. Brug et 12 mm spadebor, og sæt hullet lige i midten.

De tynde stykker træ er 25 x 50 mm høvlet forskalling, mens de brede er de høvlede
forskallingsbrædder. De runde stænger er gevindstangen. Den skal skæres op i længder på ca. 25 cm. Det vil være godt at lade en voksen skære dem med en vinkelsliber. 

Derudover skal du også sikre dig, at der er fire hjul.

Byg din egen sæbekassebil - trin 1 | jem & fix

Trin 2

Så skal vinklerne skæres ud. Forskallingsbrædderne skal være et sæde, og dermed skal de følge sæbekassebilens stel. Hvis I ikke saver brædderne i vinkel til at starte med, kan I sætte dem på bilens stel, og skære det overskydende af bagefter.

Derefter er der lidt rester af træ tilbage. Du skal gemme stumperne til senere.

Byg din egen sæbekassebil - trin 2 | jem & fix

Trin 3

Tag et stykke træ på 10 cm, og bor tværs igennem det med et 12 mm spadebor. Gør det så lige som muligt.

Derefter samler du hjul, spændskiver, træ med hul i og møtrikker om gevindstangen. Det skal samles sådan her:

møtrik-træstykke-spændskive-møtrik-spændskive-hjul-spændskive-møtrik
Gør det samme med alle fire hjul.

Byg din egen sæbekassebil - trin 3 | jem & fix

Trin 4

Forakslen skal samles af de to stykker træ på 60 cm, to hjul og et midterstykke på 10 cm. Der skal være boret 12 mm huller igennem midten på forakslen. Akslen samles med 5,5 mm skruer.

Trin 5

Derefter skal bilens bagaksel samles. Det er samme princip, men husk at bagakslen er 80 cm bred, og at du ikke behøver at bore huller gennem midten på akslen. Saml træet med 5,5 mm skruer.

Byg din egen sæbekassebil - trin 4 og 5 | jem & fix

Trin 6

Tag de to stykker træ, der er 120 cm og vinklede i den ene ende. Skru den vinklede ende fast i mellemrummet i bagakslen.

Tag nogle trærester, og skær et stykke forskallingsbræt og et stykke træ ud som anvist på tegningen. Der skal bores 12 mm huller i de to stykker. Det er vigtigt, at hullerne står lige over hinanden. Træet samles med 5,5 mm skruer.

Byg din egen sæbekassebil - trin 6 | jem & fix

Trin 7

Brug den sidste gevindstang til at samle bilen. Sæt forakslen under stellet, så alle hullerne står over hinanden. Saml sådan her: (oppefra og ned) Møtrik-spændeskive-stel-spændeskive-spændeskive-foraksel-spændeskive-møtrik

Byg din egen sæbekassebil - trin 7 | jem & fix

Trin 8

Start med at sætte bøjlen på. Skru de to træstykker på 70 cm fast på sæbekassebilens bagaksel, og sæt overliggeren på (1 m). Saml det hele med 5,5 mm skruer. 

Skru derefter forskallingsbrædderne på som henholdsvis ryg og sæde. Til ryggen er alle stykkerne 52 cm lange. Til sædet bliver de gradvist kortere, efterhånden som bilen spidser til. Brug 30 mm skruer til at samle sæde og ryg.

Byg din egen sæbekassebil - trin 8 | jem & fix

Trin 9

Sæt skråstiverne fast med 5,5 mm skruer. Sæbekassebilen har nogle skæve vinkler, og derfor vil skråstiverne aldrig passe 100%. Du kan bruge en rasp/fil, hvis du vil tilpasse den yderligere. 

Sæt fodstøtten fast, der hvor det passer dig at hvile foden, mens du kører. 

Til sidst fastgøres rebet til forakslen med skrueøjerne, så du kan styre sæbekassebilen. Det skal fungere nogenlunde som seletøjet til en hest. Brug gerne lidt sandpapir eller en rystepudser til at fjerne skarpe kanter.

Byg din egen sæbekassebil - trin 9 | jem & fix

Pynt din sæbekassebil

Ingen sæbekassebil uden lir.
Det er selvfølgelig dit ønske, der skal afgøre, hvordan sæbekassebilen kommer til at se ud. Men her er et lille forslag, der måske kan give en idé.

Materialeliste 

Følg vores links, og se udvalget

Trin 1

Stellet skal selvfølgelig bygges først. Tjek, at alt er, som det skal være.

Trin 2

Husk at du skal lave 2 af 40 x 600 pladen. En til hver side.

Husk at du skal lave 2 udskæringer af træet. En til hver side.

 

Trin 3

Sæt de høvlede forskallinger fast i vognens forreste del. Brug nogle 80 mm skruer til at sætte dem fast.

Trin 4

Brug 30 mm skruer til at sætte krydsfineren fast.

Trin 5

Brug 30 mm skruer, til at sætte krydsfineren fast.

Trin 6

Her er valgt en rød grundtone, med gule detaljer og en gul ruder på køleren.
Men der er mange andre muligheder.